Tiramisu - kako je postao važan za uspjeh u poslu

20.15, srijeda. Sjedim na kauču, radim ili pokušavam raditi i na pameti mi je kako u 21.00 imam webinar druge razine.
U tom razmišljanju kopka me pomisao da imam još točno toliko vremena za napraviti tiramisu. Točnije, imam sve sastojke za napraviti tiramisu. 
Kad su kolači u pitanju nikad nemam problema skočiti s kauča, organizirati se u sekundi na optimum rada u jedinici vremena i odraditi.

Tiramisu


Nije to neki bog zna kako zahtjevan recept: 4 jaja, šećer, mikser, slatko vrhnje, pa opet mikser. Na pari kuhati smjesu šećera i žumanjaka 15 minuta, dodati mascarpone, šlag. U samom startu skuhati dosta crne kave i u nju uliti rum. Na kraju namočiti piškote, poslagati u lim, zaliti smjesom, pokriti piškotima ponovno umočenim u kavu i zagladiti ostatkom smjese. Neš ti kolača! Može ga napraviti i dijete u vrtiću.

Bitna stvar je da sam zaključila poduplati šlag što se, naravno, nije ispostavilo dobrom idejom. Još uvijek nije dovoljno stisnuta krema, međutim, vidi se da će biti likvidnija od onih do sada. Druga greška je da sam premalo samljela šećer, pa mi se otopio kod kuhanja na pari i tako smjesu napravio likvidnijom. 

Tiramisu je bio gotov točno u 20.59 kad sam ga ubacila u hladnjak i spojila se na webinar. 
Između ostalih tema koje smo odradili, zadnja tema bila je kako održati motivaciju cijelo vrijeme. 

Motivaciju u doslovnom smislu, nikako. Međutim, uspjeh ne nosi konstantna motivacija. Uspjeh nosi konstanta rada. Pisala sam jedan članak na svom webu o uspješnim i neuspješnim ljudima. Možete ga pročitati ovdje. Zamislite, ti uspješni rade po cijele dane, a kad ne rade - uče i usavršavaju znanje!
Moram priznati da mi nije bila namjera raditi po cijele dane, ali imam cilj. Ne radim po cijele dane, ali radim svaki dan. Ne zato jer me netko tjera, već zato jer je to jedini način dolaska do mog cilja u realnom vremenu. 

Gdje je tu poveznica s tiramisu kolačem? 
Priča je bila kako netko radi najbolji tiramisu, ali ga tako i po tom receptu radi godinama. Godinama vježba taj tiramisu, ali ne izlazi iz zadanih okvira, ne izmišlja i ne dodaje šlag kao ja danas. I njen tiramisu je najbolji tiramisu. 
Ok, poveznica s poslom, pogotovo našim je - budete li radili posao kao tiramisu, po zadanom receptu, redovno trenirali svaki dan, ne izmišljali toplu vodu, slijedili zadana pravila i slušali svog sponzora, jedino što vas dijeli od onih koje smatrate uspješnima je vrijeme i imati ćete najbolji tiramisu.
U poslu, vrijeme u kojem je on ili ona ispred vas i u kojem je svaki dan napravio sitnicu.  Sitnicu koja u tom danu nije donjela ništa, ali je za nekoliko mjeseci, godinu, dvije, tri donjela puno. Onima koji to rade svaki dan, 10 i više godina donjela je uspjeh točno u onom što su si zacrtali. Ali veliki uspjeh. 

Zaključujemo da je tiramisu sve bolji u odnosu na jedinicu količine i vremena utrošenog u rad. Matematički izračunljiva varijabla pod uvjetom točnog omjera i količine sastojaka. 

Jednako tako, uspjeh je sve bliži ako u formulu unesemo vrijeme, konstantu rada i korištenje zadanih uputstava.

Danas sam tumačila kćeri koja drugu godinu upisuje fakultet molekularne biologije da je razlika u onima koji idu na znanstvene olimpijade i ostalih učenika u školi jedino u vremenu utrošenom za povećanje opsega znanja. I to je točno. Nema tu nadnaravnih ljudi, učenika s hiperinteligencijom. To su samo učenici koji su većinu svog budnog vremena posvetili radu i učenju. 

Ta formula uspjeha primjenjiva je u svakom polju: roditeljstva, mršavljenja, poslovnog uspjeha, duhovne izgradnje....svega. 
Svaki dan radite sitnicu u kretanju prema cilju i za nekoliko godina sigurno ćete biti puno bliže svom zacrtanom pojmu uspjeha. 

Laka vam noć....





Primjedbe

Popularni postovi